VERTIKALSKOLAN

37a571b0a9

När jag först fick höra om “Vertical jigging” kändes det knappast som något revolutionerande. Jag drog paralleller till båtpimpel och vanligt hederligt jiggfiske. Det var först efter mitt första riktigt lyckade vertikalpass förstod möjligheterna med detta fiske. En jigg som glider fram extremt sakta och då och då dunkar i botten var exakt vad gösen ville ha. Efter en halvdag med 30 gösar upp för mig och fiskepolaren Jocke, hade vi lärt oss massor. Både av våra framgångar och av våra misstag. Egentligen är jag bara en glad amatör vad gäller detta fiske men jag känner ändå att jag har lärt mig tillräckligt mycket för att kunna dela med mig, till dig som är sugen att själv pröva på det dödligt effektiva vertikalfisket.

Utrustning

Jag kommer här att gå igenom både nödvändig utrustning och prylar som absolut inte är ett måste men som förenklar och förbättrar fisket. Det går alldeles utmärkt att testa med sin vanliga sjufotare och haspelrulle men när man sedan fastnat för fisket blir vissa hjälpmedel ovärderliga.

Spö

Ett spö till vertikaljiggning bör vara ca 6 fot långt, lätt, styvt och med en känslig topp för att kunna följa jiggens alla rörelser. Haspel eller spinn är en smaksak, själv föredrar jag en spinnutrustning då en modern lågprofilrulle ligger väldigt bra i handen.

54ec25885a

 

Rulle

907c6d9bee

En spinnrulle bör vara av modellen lågprofil för att bli så liten och smidig som möjligt. En rulle med s.k. twitching bar kan vara till stor hjälp, speciellt om man vill styra elmotorn med andra handen. Med en twitching bar kan du enkelt ta in lina med samma hand du håller rulle och spö i. En haspelrulle bör vara av modell mindre och ha en bra slirbroms.

 

Lina

Det här är viktigt. Linan ska vara någon form av stum s.k. superlina, för att du ska kunna ha perfekt kontakt med jiggen och känna av minsta lilla nafs. Den bör vara riktigt tunn; ca 0,08-0,12mm för att ”skära” fint genom vattnet. Med en tunn lina får du betydligt bättre kontakt med jiggen och känner därför av fler hugg vilket i slutändan ger mer fisk. En lina som syns bra ger dig bättre kontroll och är därmed en stor fördel.

 

Tafs

Här finns det många alternativ men jag vågar nog påstå att en lina av typen fluoro carbon är det bästa. Linan syns inte i vattnet och har en bra slittålighet mot vassa göständer. 0,35-0,45mm är lagom. Tafsen kan med fördel skarvas direkt i huvudlinan med en Albright knut (klicka för video). För enkelhets skull kan man sedan sätta ett litet beteslås i andra änden.

 

Jiggar

83ad8193dd
0a376f6aad
2a41f28cec

Det finns en uppsjö av jiggar på marknaden och här finns egentligen inga gränser. Det kan vara bra att ha en uppsättning av jiggar som rör sig olika i vattnet. Här gäller det helt enkelt att testa sig fram. En uppsättning av olika färger är ett måste, då ett färgbyte ibland kan göra en dålig dag till en riktig gösfest! På marknaden finns även olika doftmedel. Jag har använt mig av Trigger-X Zander Gel. Den sitter kvar bra på jiggen och innehåller glitter så man lätt ska kunna se när det är dags att applicera lite till.

Färg, form och vikt på jiggskallen är delvis en smaksak. En riktigt vass krok är dock ett måste för hårda göskäftar. Jag bedriver mitt fiske på ca 1-14m och väljer nästan alltid en skalle på 25g. Anledningen till det är att jag även på grundare vatten gillar att ha så bra kontakt som möjligt med jiggen, vilket en lite tyngre skalle ger.

En sista detalj på jiggen är den extra trekroken. Vikten av denna går inte att ta miste på. Jag har haft fisken, då nio av tio gösar sitter endast på trekroken. Ett trekrokstackel, även kallat stinger, kan du göra själv med en bit grövre flätlina eller ett mjukare tafsmaterial, alternativt köpa färdigt.

 

Fisketeknik

Hela hemligheten med vertikalfiske är att jiggen glider fram sakta genom vattnet. Låt en lättare vind driva båten eller använd elmotorn. Vid lite hårdare vind används elmotorn till att bromsa upp båten. Om du driver aningens för snabbt kan ett drivankare vara lösningen för att få den perfekta driften. Om det är helt vindstilla kör du sakta med elmotorn eller så ger du båten en lien puff med elmotorn då och då, om du märker att det går för snabbt.

Ett bra sätt att börja fiska på, är att släppa ner jiggen till botten och sedan lyfta den ca en decimeter. Sitt sedan stilla med spöet och låt jiggen sakta simma fram nära botten. Om du fiskar på en flat botten kan du vänta 15-20 sekunder innan du försiktigt sänker ner jiggen till botten igen. Du ska inte dunka jiggen i botten utan bara sänka ner den för att direkt lyfta tillbaks den till utgångsläget. Om du fiskar skarpa branter kan det vara nödvändigt att känna av botten betydligt oftare. Allt för att du hela tiden ska veta att du fiskar nära botten.

Det är oerhört viktigt att hela tiden ha bra bottenkontakt. Så fort det går lite för snabbt och du ser att linan drar iväg i sidled, kommer du att missa hugg och fiska sämre. Just därför är koncentrationen väldigt viktig, något som kan vara svårt i början, men när man börjar få hugg är det nästan svårt att inte ha totalfokus på det man gör.

Hur ofta och hur hårt du ska dunka jiggen i botten, eller hur mycket du ska röra den överhuvudtaget kan skilja från dag till dag, här finns inga rätt och fel. Ett bra utgångsläge är dock att röra så lite som möjligt på jiggen. Ibland kan, å andra sidan, det motsatta vara helt rätt. Testa dig fram!

 

Tillbehör

 

2e68c51a2c

Elmotor

Som det nog har framgått av artikeln är en elmotor ett ovärderligt hjälpmedel vid vertikalfiske. Modell och styrka anpassas efter vilken båt man har. En särskilt kraftig motor behövs i de flesta fall inte.

 

Ekolod

8ab7400f57

Även detta är ett ovärderligt hjälpmedel. Med ekolodets hjälp kan du hitta rätt sorts botten, hitta branter, grynnor och spännande bottenstruktur i allmänhet. Du kan även se både betesfisk och gösar. Ibland har just letandet efter betesfisk varit helt överlägset. När tjocka stim plötsligt kommer upp på ekolodet har det huggit inom några sekunder. Andra gånger har man kanske hittat en liten grop med två stora ekon i, för att sekunden efter dubbeldrilla storgös! Ett dyrt färgekolod med hög upplösning är självklart suveränt att ha i båten men absolut inget måste. Det viktigaste är att du kan se bottenstrukturen och fisk, något du ser även med ett enklare ekolod.

 

Drivankare

Ett enkelt och suveränt hjälpmedel i många fall. Om det blåser bara lite för mycket, kan man snabbt slänga i drivankaret och på så sätt få perfekt hastighet på driften. Här spelar det självklart stor roll hur stor båten är och hur pass mycket den driver i vind. Ibland kan två drivankare vara en bra lösning.

ccde2575cf

 

Markörer

10c13fd15e

Istället för att irra runt och försöka hitta den där heta gropen, är det så enkelt att bara slänga i en markör. Ett annat bra sätt att använda markörerna på är att märka ut grundtoppar. Här är det perfekt att slänga ut 3-4 markörer, som man sedan kan snurra runt emellan. Då kan man ägna tiden åt att fiska, istället för att titta på ekolodet och försöka hitta rätt.

 

Sammanfattning

 

Tänk nu på att, det jag har delat med mig av här, är mina erfarenheter. En annan fiskare har kanske helt andra åsikter om hur du bör fiska. Jag har beskrivit hur jag fiskar och vad som fungerat bra för mig och varför skulle inte det fungera för dig! Självklart gäller det att hela tiden testa sig fram för att hitta vad som gäller för dagen. Men det viktigaste av allt; fiska där fisken finns. Du kan ha världens bästa utrustning och en bländande teknik men ändå komma hem fisklös om du inte lär dig att hitta fisk. Fråga andra fiskare om tips eller lär dig läsa av ekolodet bra, så ska det inte ta en lång stund innan du sitter där och poserar med en fin vertikaljiggad gös!

/Danne

Väder: Uppsala